La nostra acció cultural

L’art i la cultura han estat, des de sempre, eixos importants en l’orientació pedagògica de la Fundació Collserola.
Entenem l’art com un excel·lent vehicle pedagògic per guiar l’alumnat cap a l’edat adulta dotant-lo de recursos propis, nobles i lliures. L’art és una bona eina per reflexionar i emetre judicis de valor; per gaudir i reaccionar, de forma sensible, davant de la bellesa, de les formes, dels colors i d’altres estímuls i, també, per interpretar el món a través de la pràctica o de la creació artístiques.
Reflexions a l’escola

Es tracta d’un cicle de conferències anuals, organitzades amb la col·laboració de l’editorial Arcàdia des de fa més de cinc anys. Pretén ser un punt de trobada entre família i escola per a l’anàlisi i la reflexió en profunditat de diversos temes relacionats amb l’educació i la societat que ens envolta. Al llarg d’aquests anys han passat per les nostres escoles gent com: Antoni Puigvert, Iñaki Gabilondo, Vicente Verdú, José Luis Pardo, Jorge Wagensberg, Antonio Turiel, Ramon Folch, Marina Garcés, Carlos García Gual, Anna Cabré, Joan Subirats, Ángel Gabilondo, Vicent Partal, Imma Tubella, Daniel Innerarity, Gregorio Luri, Ferran Requejo, Lluís Orriols, Milagros Pérez Oliva, Antoni Bassas, M. Jesús Comellas, Marina Subirats, Xavier Antich i Joan Manuel del Pozo.
Podeu veure algunes d’aquestes conferències al nostre canal de Youtube.
Fundació Joan Miró

El curs 2009-2010, vam establir un conveni de col·laboració amb la Fundació Joan Miró que es va traduir en projectes com “Arquitectura Miró, Centre de Coneixement Cultural” o “MMS. Missatges d’aproximació a l’art contemporani”.
Fruit d’aquest acord és, també, el carnet gratuït d’Amics de la Fundació Joan Miró per a les famílies i professorat i les activitats que, al llarg del curs, organitzen per a nosaltres.
La Fundació Foto Colectania

Amb el mateix esperit que amb la Fundació Joan Miró, el curs 2016-2017 hem establert un conveni de col·laboració amb la Fundació Foto Colectania per realitzar programes que prenguin com a eix el pensament al voltant de la imatge i la fotografia, potenciant-ne la capacitat comunicativa i la idoneïtat per generar pensament crític. Fruit d’aquesta col·laboració són les diferents activitats específiques destinades al professorat, l’alumnat i les famílies de la Fundació Collserola. Alhora, famílies i professorat disposen d’un carnet digital que dóna accés gratuït a les seves exposicions.
L’Orquestra Simfònica del Vallès

El curs 2017-2018, vam establir un nou conveni de col·laboració amb una institució cultural. Aquesta vegada, el conveni el vam signar amb la Fundació Orquestra Simfònica del Vallès.
L’art i la cultura són eixos importants en el projecte educatiu de la Fundació Collserola que, amb aquest acord, queden enfortides amb el compromís de compartir les emocions de la música i fomentar aquesta disciplina artística de la Fundació Orquestra Simfònica del Vallès.
D’aquesta manera, alumnat, famílies i treballadors de la Fundació podem gaudir d’avantatges a l’hora d’assistir a concerts i de les propostes musicals, pensades per a nosaltres, de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Des del curs 2015-2016 tenim, també, un conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya pel qual les nostres escoles passen a ser Centres Adherits a aquesta institució. Amb aquest conveni, volem enfortir els vincles per promoure, conjuntament i activament, la qualitat en l’educació.
Les Publicacions

Tant les edicions en paper com les digitals, completen la dimensió cultural de la Fundació.
En el format tradicional, destaca la publicació de llibres d’assaig en col·laboració amb editorials com, per exemple, el llibre de les conferències Reflexions a l’escola que es fan cada any; l’edició de la revista Mirèio dedicada a les arts, la literatura i el pensament i on es publiquen els premis dels Jocs Florals i de la Diada de les Arts Plàstiques; els Fulls Escolars, pensats per commemorar els esdeveniments o les persones que han estat determinants en la cultura o la ciència universals i l’Agenda Escolar on es tracta un tema de manera didàctica.
Activitats Culturals

La Fundació Collserola organitza, al llarg del curs, diverses activitats destinades a la formació i educació culturals de la nostra comunitat:
Les Propostes culturals. Concerts i actuacions musicals o teatrals perquè les famílies, alumnes i mestres puguin gaudir-ne en un espai i un temps diferents als de la jornada escolar.
Les Jornades educatives. Conferències a l’entorn de temes educatius per continuar avançant en l’educació dels vostres fills i filles i, alhora, trobar maneres de millorar com a pares, mares i educadors.
Els Amics del Teatre

Els Amics del Teatre és un grup obert de pares i mares, alumnes, exalumnes i mestres que assisteixen, durant el curs, a representacions teatrals programades dins l’oferta cultural de Barcelona.
Els Amics del Teatre van néixer, fa més de vint anys, quan un grup d’alumnes de Batxillerat i algun professor van començar a fer sortides més o menys regulars per veure teatre a la nostra ciutat.
Amb els anys, el grup es va anar fent gran i va integrar de manera espontània alumnes, exalumnes, professors i algunes famílies.
El nostre fons d’art

Creiem en la funció simbòlica de l’art com a expressió de valors. Per aquest motiu, hem confiat sempre en la col·laboració d’artistes que han deixat la seva empremta en les diferents escoles de la Fundació: Alexandre Cirici Pellicer, Josep Maria Subirachs, Tom Carr, Ignasi Aballí, Salvador Juanpere, Rosa Agenjo, Tatiana Blanqué, Dalmau-Górriz o Oriol Sàbat entre d’altres.